• Chcesz pomóc w rozwijaniu forum i naszej pasji? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie, blogu, powiadom znajomych na forach lub w komentarzach
akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

Zestaw Growbox, podłączenie co i jak..

Wyszukiwarka Forumowa:

n0t0frug0

Member
Buchów
0
Witam wszystkich, początkowo założyłem temat "growbox z lodówki", ale zdecydowałem się zainwestować trochę $$ i tak o to mam w posiadaniu taki zestaw :

GROWBOX
Dark Street 2, 60X60X140 cm

OŚWIETLENIE
LAMPA HPS 250W, PHYTOLITE (wzrost+kwitn.)
Cool Tube 125mm - 30/40cm
Układ zasilający GIB 250W - HPS, MH

WENTYLACJA
2x WENTYLATOR KANAŁOWY MOC 9,1W fi125mm 152m3/h
FILTR WĘGLOWY ECO FI 125MM 360-480M3/H + WENTYLATOR
2x PRZEWÓD fi-125mm/1m WENTYLACYJNY MIĘKKI, ALUMINIUM

AKCESORIA
PROGRAMATOR CZASOWY ANALOGOWY
TERMOMETR / HIGROMETR ELEKTRONICZNY WEWNĘTRZNY OKRĄGŁY ZIELONY
WIESZAKI LAMPY Z REGULACJĄ WYSOKOŒŚCI
pH METR GLEBOWY - SZPILKA
4x DONICZKA KWADRATOWA, 9L
PLAGRON ALGA GROW (gleba/kokos), 100ml / wzrost
PLAGRON PK 13/14 PLUS, 250ml
Granulat ceramiczny, keramzyt, 5L

Mam problem z podłączeniem tego wszystkiego, prosiłbym o jakieś wskazówki.

1. Czy do podłączenia lampy i zasilacza nadadzą się te kable ? Co potrzebuję by zamocować je w gwincie E40 ?
-przewód przyłączeniowy, trójżyłowy z wtyczką
-materiał: plecionka miedziana + izolacja
-gruboœść: 3x1,5mm, długoœć: 3,1m
-do urządzeń o mocach powyżej 250W

2. Jakimi kablami podłączyć wentylatory ? Co muszę kupić ? Bo ten wyżej jest do urządzeń o mocach >250W ? Zdjęcie Pinów :

3. Jak zamontować wentylator 125mm do Cooltuby 125mm? Tak żeby chłodziło prosto na niego bez przewodu wentylacyjnego ? Czy razem z przewodem ?

4. Dlaczego na zasilaczu GIB pod schematem pisze : HPS >= 20M | MH >=2M ? Co to oznacza? Chyba nie to, że długość okablowania musi być większa lub równa 20 metrów..

5. Panowie, czy ta lampa nie jest czasem używana ? Lekko na spodzie jest przypalona i gwint jakby porysowany od wykręcania gniazda i jak ją ruszam to w środku te metalowe też się rusza, tak powinno być ?

6. Do tych 4 doniczek 9L chcę włożyć 4 automaty z LST, zmieszczą się ?

Jeśli ktoś ma mieć zamiar być złośliwym i niemiłym, proszę o nie pisanie w tym temacie.

Pozdrawiam.

G

Gość

Guest
1.
Podłączenie jest zasadniczo proste :) Będziesz potrzebował kabla z wtyczką i kabla do podłączenia do lampy. Najlepiej taki 2 częściowy ( jak go przetniesz to w środku będą 2 kable, najczęściej niebieski i brązowy ). Co do pierwszego zdjęcia, zaczynając od lewej strony( patrząc na miniaturkę to od dołu ) wpinamy kabel z wtyczką. Zakładając że brązowy to będzie plus a niebieski minus, W pierwszą dziurkę wpinasz brązowy drugą zostawiasz pustą w trzecią niebieski. Pamiętaj żeby obciętą końcówkę, ten kawałeczek z drutem miedzianym przed podłączeniem skręcić palcami lub kombinerkami i zaizolować dodatkowo.
Kolejną czwartą dziurkę zostawiamy pustą, kolejna to kabel brązowy i ostatnia niebieski. Drugą stronę kabla podłanczamy do kostki na lampie. PRzy lampie są trzy wpinki ja użyłem kabla z masą, od strony balastu go zaizolowałem a od strony lampy podpiąłem normalnie.

2.
Co do kabli do wentylatorów to potrzebujesz normalny kabel taki jak np jest przy lampkach nocnych, to samo co przy lampie.

3.
Szczerze powiedziawszy z tą żarówką to dziwnie, u mnie też tam wszystko lata w niej i sie tłucze to normalka chyba ale nie była ani porysowana ani przypalona przy gwincie...

4.
POWODZENIA:)

nynlok

Well-known member
Buchów
0
ad.6. Spokojnie zmiescisz sie z 4automatami w tym.
ad.3. Powiem ci jak ja to mam u siebie. Polaczenie FILTR>RURAFLEX>WENTYLATORY>RURAFLEX>COOLTUBA>RURAFLEX. Czyli wentylator ciagnie powietrze z wewnatrz boxa przez filtra ktore dalej leci chlodzac cooltube i wylatuje na zewnatrz. Tylko nie wiem czy twoj nie bedzie za slaby by wyciagnac przez filter te powietrze na zew. To niech ktos sie wypowie doswiadczony bardziej. Bo ja mam mocniejszy wentyl. Drugi wentyl mozesz dac jako wtlaczajacy powietrze u dolu no i jeden w srodku mieszajacy.

G

Guest

Guest
jak bym nieumiał złozyc boxa to bym sie niebrał za uprawe :) ale powodzenia zycze > :zjarany:

n0t0frug0

Member
Buchów
0
1.
Podłączenie jest zasadniczo proste :) Będziesz potrzebował kabla z wtyczką i kabla do podłączenia do lampy. Najlepiej taki 2 częściowy ( jak go przetniesz to w środku będą 2 kable, najczęściej niebieski i brązowy ). Co do pierwszego zdjęcia, zaczynając od lewej strony( patrząc na miniaturkę to od dołu ) wpinamy kabel z wtyczką. Zakładając że brązowy to będzie plus a niebieski minus, W pierwszą dziurkę wpinasz brązowy drugą zostawiasz pustą w trzecią niebieski. Pamiętaj żeby obciętą końcówkę, ten kawałeczek z drutem miedzianym przed podłączeniem skręcić palcami lub kombinerkami i zaizolować dodatkowo.
Kolejną czwartą dziurkę zostawiamy pustą, kolejna to kabel brązowy i ostatnia niebieski. Drugą stronę kabla podłanczamy do kostki na lampie. PRzy lampie są trzy wpinki ja użyłem kabla z masą, od strony balastu go zaizolowałem a od strony lampy podpiąłem normalnie.

2.
Co do kabli do wentylatorów to potrzebujesz normalny kabel taki jak np jest przy lampkach nocnych, to samo co przy lampie.

3.
Szczerze powiedziawszy z tą żarówką to dziwnie, u mnie też tam wszystko lata w niej i sie tłucze to normalka chyba ale nie była ani porysowana ani przypalona przy gwincie...

4.
POWODZENIA:)

Dzięki kolego !
Te kable to wpiąć w pin i zakręcić tą śrubką obok ? Wtedy chyba sprawia to, że śrubka zaciska kabelek i jest on stabilnie zamontowany ?

ad.6. Spokojnie zmiescisz sie z 4automatami w tym.
ad.3. Powiem ci jak ja to mam u siebie. Polaczenie FILTR>RURAFLEX>WENTYLATORY>RURAFLEX>COOLTUBA>RURAFLEX. Czyli wentylator ciagnie powietrze z wewnatrz boxa przez filtra ktore dalej leci chlodzac cooltube i wylatuje na zewnatrz. Tylko nie wiem czy twoj nie bedzie za slaby by wyciagnac przez filter te powietrze na zew. To niech ktos sie wypowie doswiadczony bardziej. Bo ja mam mocniejszy wentyl. Drugi wentyl mozesz dac jako wtlaczajacy powietrze u dolu no i jeden w srodku mieszajacy.

Chciałem zamontować to bezpośrednio do cooltuby (jakieś złączki plastikowe?), bo ona ma miejsce na układ wentylacyjny fi 125mm, wentylatory też mam 125mm.
Wentylator mieszający, w sensie taki obrotowy ?

jak bym nieumiał złozyc boxa to bym sie niebrał za uprawe :) ale powodzenia zycze > :zjarany:
Słuchaj człowieczku, jakbym nie umiał pisać poprawnie w naszym ojczystym języku, nie brałbym się za postowanie na forach.

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół