G
Gość
Guest
Zupa z boczniaków
Składniki:
-1kg boczniaków
-0,5kg boczku
-4 średnie ziemniaki
-2 duże cebule
-2 ząbki czosnku
-2 buliony grzybowe
-pieprz
-sól
Sposób przyrządzenia:
Najpierw kroimy boczniaki w drobne paski odcinając przy tym łykowate części nóżki(starsze, tam gdzie kończą się blaszki).
https://www.forum.haszysz.com/solarr/albums/userpics/57621/100_6404.JPG
Następnie wsadzamy do garnka i zalewamy wodą 0-2 cm nad powierzchnie grzybów(uwaga unoszą się!), dodajemy dwie kostki buliony grzybowego,bardzo płaską łyżeczkę soli i wstawiamy na ogień.
Po osiągnięciu temperatury wrzenia skręcamy i pozwalamy się grzybom powoli gotować.
https://www.forum.haszysz.com/solarr/albums/userpics/57621/100_6415.JPG
Następnie kroimy cebule i czosnek w kostkę. Dodajemy trochę oleju(nie dużo! bo w boczku jest dużo tłuszczu) i rumienimy na ogniu
https://www.forum.haszysz.com/solarr/albums/userpics/57621/100_6411.JPG
Po przyrumienieniu cebuli i czosnku dodajemy pokrojony w kostkę boczek i smażymy do osiągnięcia przez boczek pożądanego koloru(bardziej niż na zdjęciu jeszcze)
https://www.forum.haszysz.com/solarr/albums/userpics/57621/100_6420.JPG
https://www.forum.haszysz.com/solarr/albums/userpics/57621/100_6423.JPG
Tak przysmażony boczek wsypujemy do garnka ciągle gotując, a w tym samym czasie kroimy ziemniaki w kostkę(około 1cmx1cm) i gotujemy w oddzielnym naczyniu dodając soli do czasu, aż staną się miękkie(ziemniaki w takiej postaci gotują się bardzo szybko)
https://www.forum.haszysz.com/solarr/albums/userpics/57621/100_6427.JPG
Ugotowane ziemniaki dodajemy do reszty, a następnie dodajemy 6 łyżek 18% śmietany.
Na koniec dodajemy pieprzu i soli według osobistych upodobań i danie mamy gotowe.
https://www.forum.haszysz.com/solarr/albums/userpics/57621/100_6445.JPG
Czas przyrządzenia wynosi około godziny z tym, że boczniaki muszą się gotować co najmniej 30 minut.
Danie jest bardzo pożywne i trudno nazwać ją zupą przy tak dużej ilości stałych elementów. Z pewnością nie będziecie mieli po niej ochoty na drugie danie.
Do przygotowania potrawy użyłem(poza kostkami bulionu grzybowego) składników z gospodarstwa domowego więc smak jest powalający. Jeżeli ktoś nie ma możliwości użyć tradycyjnego boczku (wędzony i nadziewany mięsem jak do kiełbasy, przyprawiony itd :bounce::bounce::bounce proponuje użyć większej ilości boczku oraz kawałka "swojskiej" kiełbasy.
Życzę smacznego.:spalony:
Składniki:
-1kg boczniaków
-0,5kg boczku
-4 średnie ziemniaki
-2 duże cebule
-2 ząbki czosnku
-2 buliony grzybowe
-pieprz
-sól
Sposób przyrządzenia:
Najpierw kroimy boczniaki w drobne paski odcinając przy tym łykowate części nóżki(starsze, tam gdzie kończą się blaszki).
https://www.forum.haszysz.com/solarr/albums/userpics/57621/100_6404.JPG
Następnie wsadzamy do garnka i zalewamy wodą 0-2 cm nad powierzchnie grzybów(uwaga unoszą się!), dodajemy dwie kostki buliony grzybowego,bardzo płaską łyżeczkę soli i wstawiamy na ogień.
Po osiągnięciu temperatury wrzenia skręcamy i pozwalamy się grzybom powoli gotować.
https://www.forum.haszysz.com/solarr/albums/userpics/57621/100_6415.JPG
Następnie kroimy cebule i czosnek w kostkę. Dodajemy trochę oleju(nie dużo! bo w boczku jest dużo tłuszczu) i rumienimy na ogniu
https://www.forum.haszysz.com/solarr/albums/userpics/57621/100_6411.JPG
Po przyrumienieniu cebuli i czosnku dodajemy pokrojony w kostkę boczek i smażymy do osiągnięcia przez boczek pożądanego koloru(bardziej niż na zdjęciu jeszcze)
https://www.forum.haszysz.com/solarr/albums/userpics/57621/100_6420.JPG
https://www.forum.haszysz.com/solarr/albums/userpics/57621/100_6423.JPG
Tak przysmażony boczek wsypujemy do garnka ciągle gotując, a w tym samym czasie kroimy ziemniaki w kostkę(około 1cmx1cm) i gotujemy w oddzielnym naczyniu dodając soli do czasu, aż staną się miękkie(ziemniaki w takiej postaci gotują się bardzo szybko)
https://www.forum.haszysz.com/solarr/albums/userpics/57621/100_6427.JPG
Ugotowane ziemniaki dodajemy do reszty, a następnie dodajemy 6 łyżek 18% śmietany.
Na koniec dodajemy pieprzu i soli według osobistych upodobań i danie mamy gotowe.
https://www.forum.haszysz.com/solarr/albums/userpics/57621/100_6445.JPG
Czas przyrządzenia wynosi około godziny z tym, że boczniaki muszą się gotować co najmniej 30 minut.
Danie jest bardzo pożywne i trudno nazwać ją zupą przy tak dużej ilości stałych elementów. Z pewnością nie będziecie mieli po niej ochoty na drugie danie.
Do przygotowania potrawy użyłem(poza kostkami bulionu grzybowego) składników z gospodarstwa domowego więc smak jest powalający. Jeżeli ktoś nie ma możliwości użyć tradycyjnego boczku (wędzony i nadziewany mięsem jak do kiełbasy, przyprawiony itd :bounce::bounce::bounce proponuje użyć większej ilości boczku oraz kawałka "swojskiej" kiełbasy.
Życzę smacznego.:spalony: